INFLUENSSAROKOTE

Varaa aikasi influenssarokotukseen soittamalla TerveysHovin numeroon 020 730 3401 tai käymällä paikan päällä Porthanintie 2, Viitasaari. Influenssarokotusaika varattavissa myös Kannonkosken toimipisteeseen.

Influenssarokotteen hinta on 39 €.

Hinta sisältää poliklinikkamaksun sekä influenssarokotteen terveydenhoitajan pistämänä.

Mikä on influenssa?

Influenssa saapuu Suomeen yleensä loppuvuodesta. Yksittäisiä tartuntoja voi olla jo lokakuussa. Epidemian huippu saavutetaan yleensä alkuvuodesta, mutta epidemiakausi voi jatkua pitkäänkin, jopa toukokuulle. Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tauti. Tyypillisesti se alkaa nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä. Taudinkuva on usein flunssaa voimakkaampi. Influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Lapsilla, vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla se voi joskus vaatia sairaalahoitoa. Influenssan yleisimpiä komplikaatioita ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen.

Miksi influenssarokote kannattaa ottaa?

Paras suoja influenssaa vastaan on influenssarokote, joka kannattaa ottaa syksyllä. Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Influenssarokote ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta. Rokotetulla henkilöllä taudin kesto on lyhyempi kuin rokottamattomalla. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää n. kaksi viikkoa. Koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät voi aiheuttaa influenssaa.

Käytössämme kaudella 2018-2019 on influenssarokote VaxigripTetra.

VaxigripTetra on ns. nelivalenttinen rokote, joka antaa suojan molempia A-virustyyppejä ja molempia B-virustyyppejä vastaan.  Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten influenssarokote tulee uusia joka vuosi. Hyvin pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen ja rokotekohta voi tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä.